Κεφάλαιο 1: Γεννημένη για την ομορφιά

Η Josephine Esther Mentzer γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Οι γονείς της, Rose Schotz, μια Ουγγαρέζα καλλονή και Max Mentzer, ένας Τσέχος επιχειρηματίας που κρατούσε πάντα μπαστούνι και φορούσε γάντια την Κυριακή, την ονόμαζαν Esty, το οποίο άλλαξε σε Estée όταν γράφτηκε στο σχολείο. Το όνομα έμεινε έτσι, αλλά ένα αρχικό στοιχείο δεν καταγράφτηκε ποτέ: η ημερομηνία γέννησής της. «Ρωτάτε την ηλικία μου; Σας λέω απλά δεν έχει σημασία», ήταν η περίφημη απάντησή της για να αποφύγει την ερώτηση. Άλλωστε, πίστευε ότι η «λάμψη» και όχι ένας αριθμός ήταν η πραγματική ουσία της ομορφιάς.

Καλά Γονίδια

«Η πρώτη ομορφιά που γνώρισα ήταν η μητέρα μου», είπε η Estée. Μερικές από τις πρώτες αναμνήσεις της ήταν η τελετουργία περιποίησης της μητέρας της, η οποία περιλάμβανε πλούσιες κρέμες για το πρόσωπο και τα χέρια ώστε να μένει το πρόσωπό της μαλακό και λείο. «Τα χέρια [είναι] τόσο αποκαλυπτικά όσο και μια γενεαλογία», έλεγε η Josephine στην κόρη της που την άκουγε με προσοχή.

Κόσμημα Θεάτρου

Την Estée την γοήτευε η ιδέα να γίνει ηθοποιός, καθώς πίστευε ότι «οι ηθοποιοί ήταν η επιτομή της ομορφιάς». Εμφανίστηκε μέχρι και στη σκηνή στο Cherry Lane Theatre της Νέας Υόρκης λίγα χρόνια αφότου γέννησε τον πρώτο της γιο, το Leonard, ο οποίος θα καθόταν στο πίσω μέρος του θεάτρου και θα παρακολουθούσε καθώς έκανε πρόβα. Τελικά, η σκηνική της παρουσία δεν την ικανοποίησε με τον ίδιο τρόπο που την ικανοποιούσε να βρίσκει λύσεις περιποίησης της επιδερμίδας. «Ήθελα να δω το όνομά μου στις μαρκίζες, αλλά μπορούσα να συμβιβαστώ με το να βλέπω το όνομά μου σε ένα βάζο».

Στα βήματα του θείου της

Η Estée ενδιαφέρεται για το σχέδιο των βιτρινιών του πατέρα της, αλλά αποφασίζει να ακολουθήσει τα βήματα του χημικού θείου της, John Schotz. Κοντά του, η Estée αναπτύσσει την ευαισθησία της για την ομορφιά, κάτι που θα την κάνει πρωτοπόρο σε αυτόν τον τομέα.

Η δύναμη του να δημιουργήσεις ομορφιά

Ο θείος της τη μαθαίνει να καθαρίζει την επιδερμίδα της με έλαια, εις βάρος των επιθετικών -για την επιδερμίδα- σαπουνιών . Της προσφέρει επίσης τα μυστικά για να φτιάξει την κρέμα της all-in-one. Η Estée θυμάται: «ήταν μια απίστευτα πλούσια κρέμα, μια από αυτές τις κρέμες που αφήνει, ως δια μαγείας, ένα υπέροχο άρωμα, προσφέρει μια μεταξένια αίσθηση και συμβάλλει στην εξαφάνιση των παροδικών ατελειών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μια ανακάλυψη».