Search in the catalog…
suggestions

NEWS - ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ

Δραστικά Συστατικά - Αναλυτικός Οδηγός

Δραστικά συστατικά: ένας αναλυτικός οδηγός για αυτά που ακούτε συχνότερα! Τι κάνουν, πώς χρησιμοποιούνται και πώς να τα εντάξετε στη ρουτίνα σας!
Δραστικά Συστατικά - Αναλυτικός Οδηγός

Δραστικά συστατικά: ένας αναλυτικός οδηγός για αυτά που ακούτε συχνότερα! Τι κάνουν, πώς χρησιμοποιούνται και πώς να τα εντάξετε στη ρουτίνα σας!

 

AHA, BHA, βιταμίνη C, ρετινόλη, υαλουρονικό οξύ: τα τελευταία χρόνια αυτές οι λέξεις έχουν βγει από το στόμα μας δεκάδες φορές και έχουμε επιχειρήσει να τις εντάξουμε στη ρουτίνα μας άλλες τόσες. Όμως, πάντα οι πληροφορίες είναι τόσες πολλές που χανόμαστε στη μετάφραση! Αυτός ο οδηγός φτιάχτηκε για να σας λύσει τις πιο βασικές απορίες σας και να προχωρήσετε από τη θεωρία στην πράξη! Τι κάνει η βιταμίνη C; Η ρετινόλη φοριέται μόνο χειμώνα; Πώς μπορώ να συνδυάσω το υαλουρονικό οξύ; Κρατήστε σημειώσεις!

AHA και BHA (απολεπιστικά)

aha_theordinary.jpg

Τι είναι/τι κάνουν: Τα AHA είναι τα Άλφα- υδροξυοξέα και αυτό που κάνουν κατά βάση είναι να διώχνουν τα νεκρά κύτταρα για να αποκαλύπτεται το ανανεωμένο δέρμα που υπάρχει από κάτω. Φανταστείτε πως αυτά τα κύτταρα είναι ενωμένα μεταξύ τους με μια κόλα και τα AHA διαλύουν την κόλα αυτή. Επίσης, ακριβώς επειδή δρουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και «διώχνουν» το παλιό δέρμα, δίνουν λάμψη, λειαίνουν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες και μειώνουν τις διχρωμίες.

 

Ωστόσο, τα AHA είναι πολλά! Υπάρχει το γλυκολικό, το γαλακτικό, το μανδελικό και το καθένα από αυτά προέρχεται από διαφορετική «πηγή» ενώ μια άλλη βασική τους διαφοροποίηση είναι το μοριακό βάρος! Όσο πιο χαμηλό είναι το μοριακό βάρος τόσο βαθύτερα πηγαίνει ένα συστατικό.

 

Τα βασικά AHA είναι:

1)    Γλυκολικό οξύ: είναι το πιο διάσημο AHA! Προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο, έχει το χαμηλότερο μοριακό βάρος που σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει χαμηλότερα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα και άρα να διεγείρει τους ινοβλάστες, τις «μηχανές» του οργανισμού μας που παράγουν κολλαγόνο. Επίσης, το γλυκολικό είναι και πολύ ενυδατικό, ωστόσο λόγω μοριακού βάρους καλό είναι να το αποφύγετε αν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα και να επιλέξετε ένα από τα υπόλοιπα που μένουν περισσότερο στην επιφάνεια.

2)    Γαλακτικό οξύ: προέρχεται από το γάλα (ο λόγος που έκανε η βασίλισσα Κλεοπάτρα μπάνιο σε γάλα ήταν αυτός: για να απολεπίσει την επιδερμίδα της), είναι το AHA με το μεγαλύτερο μοριακό βάρος αμέσως μετά το γλυκολικό κι έχει επίσης ενυδατικές ιδιότητες.

3)    Τρυγικό οξύ: προέρχεται από τα σταφύλια και έχει μοριακό βάρος δύο φορές μεγαλύτερο από το γλυκολικό.

4)    Κιτρικό οξύ: όπως μαρτυρά η λέξη προέρχεται από όλα τα κιτροειδή φρούτα, κυρίως, τα λεμόνια και το PH του είναι πολύ χαμηλό. Πιο συγκεκριμένα, έχει PH 2.2 πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αποδειχθεί πολύ ερεθιστικό για την επιδερμίδα μας (το PH της επιδερμίδας μας είναι ελαφρώς όξινο και κυμαίνεται στο 5.5) γι’αυτό και στα καλλυντικά θα το βρείτε χαμηλά στις λίστες των συστατικών και χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιοξειδωτική του δράση.

5)    Μανδελικό οξύ: έχει το μεγαλύτερο μοριακό βάρος από όλα τα υπόλοιπα γι’αυτό και είναι ιδανικό για όσους έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα.

aha_innisfree.jpg

 

Πώς χρησιμοποιούνται: Μειώση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, μείωση διχρωμιών, λάμψη. Τα AHA φαίνεται να είναι ένα μαγικό συστατικό αλλά θέλουν προσοχή στη χρήση τους. Χρησιμοποιήστε τα βράδυ 3-4 φορές την εβδομάδα γιατί με καθημερινή χρήση θα είναι σαν να «τρίβεται» μόνιμα την επιφάνεια της επιδερμίδας σας και συμπληρώστε τη ρουτίνα σας με πιο ενυδατικά προϊόντα ώστε να μην προκαλέσετε φθορά στο υδρολιπιδικό φιλμ (τα AHA έχουν όξινο PH και όταν συνδυαστούν με άλλα, εξίσου όξινα δραστικά θα νιώθουμε την επιδερμίδα μας να μας τραβάει).

aha_drunkelephant.jpg

 

Σε ποια μορφή να τα επιλέξετε: όλα τα δραστικά συστατικά έρχονται σε διάφορες μορφές όπως lotion, serum και κρέμα και αναλόγως τον τύπο έχετε από ταχεία μέχρι βραδεία απορρόφηση (η επιδερμίδα μας απορροφά πιο εύκολα το νερό από ότι τα έλαια, άρα μια lotion ή ένα serum θα έχει άμεση απορρόφηση). Αν έχετε λιπαρή και ανθεκτική επιδερμίδα ξεκινήστε με ορό ή λοσιόν, αν έχετε πιο ευαίσθητη και λιγότερο ανθεκτική, η κρέμα με AHA είναι η ιδανική και πάντα χωρίς να κάνετε υπερβολή στη χρήση της! Τα AHA φοριούνται βράδυ και ποτέ σε υπερβολικές ποσότητες!

 

BHA

bha_innisfree.jpg

Όπως και τα ΑΗΑ έτσι και τα ΒΗΑ είναι απολεπιστικά (Άλφα- Υδροξυοξέα) αλλά η διαφορά τους είναι ότι λειτουργούν σε μεγαλύτερα βάθη στην επιδερμίδα μας. Τα BHA και πιο συγκεκριμένα το σαλικυλικό οξύ, εισχωρεί μέσα στον σμηγματογόνο αδένα και τον καθαρίζει, γι’αυτό το λόγο ένα προϊόν με σαλικυλικό οξύ είναι το τέλειο προϊόν για την ακμή ή για επιδερμίδες που εμφανίζουν σπυράκια. Επίσης, τα AHΑ συνδυάζονται τέλεια με τα BHA αφού απολεπίζουν την επιδερμίδα σε δύο διαφορετικά βάθη, ενώ πολλά προϊόντα πήλινγκ περιέχουν στις συνθέσεις τους και τα δύο μαζί.

 

Βιταμίνη C (αντιοξειδωτική)

Τι είναι/τι κάνει: Η βιταμίνη C μαζι με την βιταμίνη Α και την Ε είναι τα πιο διάσημα αντιοξειδωτικά, δρα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και είναι η πιο σημαντική βιταμίνη που μπορούμε να βάλουμε στην επιδερμίδα μας κάθε πρωί. Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντική και τι σημαίνουν οι λέξεις αυτές που ακούμε τόσο συχνά (αντιοξειδωτικά και ελεύθερες ρίζες); Ένα γρήγορο μάθημα για το πώς λειτουργούν τα κύτταρά μας: Τα κύτταρά μας τα οποία γεννιούνται μεγαλώνουν και πεθαίνουν κάθε τόσο στην διάρκεια της ζωής μας χρησιμοποιούν το οξυγόνο για να παράξουν ενέργεια. Τα “απόβλητα” από την διαδικασία αυτή είναι οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες όταν δημιουργηθούν δεν δρουν ανεξέλεγκτα καθώς ο οργανισμός (για να μην προκαλέσουν οι ελεύθερες ρίζες κακό) έχει δικά του αντιοξειδωτικά συστήματα από την φύση του. Όταν, όμως, έχουμε παραπάνω ελεύθερες ρίζες από αυτά που μπορεί να “αντιοξειδώσει” οργανισμός τότε μιλάμε για οξειδωτική καταστροφή ή οξειδωτικό στρες. Σε αυτή την περίπτωση, εκτός από τα ενδογενή αντιοξειδωτικά (αυτά που έχει ο οργανισμός μας) χρειαζόμαστε και τα εξωγενή, δηλαδή τα αντιοξειδωτικά καλλυντικά.

vitaminc_theordinary.jpg

 

Η βιταμίνη C είναι κάτι που δεν μπορεί να παράξει ο οργανισμός μας και παίρνουμε μέσω των τροφών και του skincare μας. Τι κάνει; Μειώνει τις διχρωμίες και τα σημάδια από ακμή, δίνει λάμψη, βοηθά στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου που σημαίνει πιο plump αποτέλεσμα στην επιδερμίδα από μέσα, είναι ο στρατιώτης μας ενάντια στις περιβαλλοντικές επιθέσεις, το στρες, τους ρίπους, τον ήλιο κλπ.

 

Πώς χρησιμοποιείται: Το μεγαλύτερο λάθος σε σχέση με την βιταμίνη C είναι ότι πιστεύουμε πως δεν την χρησιμοποιούμε στον ήλιο ή τους καλοκαιρινούς μήνες. Η βιταμίνη C δεν είναι απολεπιστικό αλλά αντιοξειδωτικό συστατικό, άρα την χρησιμοποιούμε άφοβα μέρα και με αντηλιακή προστασία. Ένα serum βιταμίνης C απορροφάται καλύτερα από την επιδερμίδα μας. Χρησιμοποιήστε την μετά τον καθαρισμό και πριν την αντηλιακή σας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο χειμώνας χρειάζεται πιο ενυδατικές συνθέσεις οπότε αν νιώσετε την επιδερμίδα σας να σας τραβάει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από πάνω μια ενυδατική.

vitaminc_drunkelephant.jpg

 

Note: Η βιταμίνη C οξειδώνεται στην επαφή της με τον ήλιο γι’αυτό και προτιμήστε ένα προϊόν που είναι «κλεισμένο» σε σκούρα συσκευασία/μπουκαλάκι.

vitaminc_dermalogica.jpg

 

Ρετινόλη (αντιοξειδωτική)

 

Τι είναι/τι κάνει: Η ρετινόλη ανήκει στην Βιταμίνη Α και είναι αντιοξειδωτική. Για την ακρίβεια είναι η βιταμίνη με την μεγαλύτερη δράση και, όπως είναι γνωστό, ότι έχει μεγαλύτερη δράση κάνει και τη μεγαλύτερη αντίδραση. Για τον λόγο αυτό, ο τρόπος που θα επιλέξουμε να την εντάξουμε στη ρουτίνα μας πρέπει να είναι συγκεκριμένος καθώς είναι πολύ πιθανόν η επιδερμίδα μας να ερεθιστεί.

retinol_theordinary.jpg

 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ρετινόλη αξίζει να μπει στη ρουτίνα μας γιατί έχει πολλαπλές δράσεις όχι μόνο στο δέρμα αλλά και σε επίπεδο κυττάρου, στο DNA δηλαδή, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους:

-Ομαλοποιεί τις λεπτές ρυτίδες

-Ομαλοποιεί τις διχρωμίες γιατί μειώνει την δραστηριότητα των μελανοκυττάρων

-Μεταβάλει το χρώμα του δέρματος ως προς το λευκότερο και προκαλεί νεοαγγειογένεση, δηλαδή το δέρμα αιματώνεται καλύτερα και γίνεται πιο ροδαλό.

-Παχαίνει το δέρμα μέσω της καλύτερης λειτουργίας των ινοβλαστών («μηχανή» που παράγει κολλαγόνο)

-Αυξάνεται ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός (η αίσθηση ότι λεπταίνει το δέρμα προκύπτει από το γεγονός ότι απολεπίζεται. Σε βάθος χρόνου, όμως, έχουμε πιο παχύ δέρμα)

-Με τη βοήθεια της Α η επιδερμίδα επουλώνεται πιο γρήγορα αφού τα κύτταρα αναπτύσσονται πιο γρήγορα

-Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στις κατώτερες στοιβάδες άρα πηγαίνει περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά απελευθερώνονται στο δέρμα

retinol_drunkelephant.jpg

 

Πώς χρησιμοποιείται: Κάποιος που θα ξεκινήσει τώρα τη χρήση της ρετινόλης είναι πολύ πιθανό να δει την επιδερμίδα του να ερεθίζεται πράγμα που εκδηλώνεται με κοκκίνισμα, ελαφρύ ξεφλούδισμα (λόγω της απολέπισης της κεράτινης στοιβάδας), προσωρινή ξηρότητα. Όλα αυτά υποχωρούν μετά από δύο έως έξι εβδομάδες όταν η επιδερμίδα μας κάνει το λεγόμενο «hardening», αποκτήσει, δηλαδή ανοχή σε σχέση με την ρετινόλη.

 

Ο πιο βασικός κανόνας που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι πως στην αρχή βάζουμε τη ρετινόλη σιγά- σιγά και προοδευτικά (μια φορά την εβδομάδα) ενώ η ποσότητα πρέπει να είναι πολύ λίγη, όσο ένα φυστίκι χωρίς το τσόφλι. Στην πορεία, και αφού η επιδερμίδα μας την συνηθίσει μπορούμε να την χρησιμοποιούμε 2-3 φορές την εβδομάδα, βράδυ, εναλλαλάξ με κάποιο προϊόν με AHA.

 

Ρετινόλη θα βρείτε σε διάφορες μορφές και περιεκτικότητες. Η διαφορά ανάμεσα στο serum και την κρέμα είναι πως το serum έχει χαμηλότερο μοριακό βάρος και πάει στα βαθύτερα στρώματα. Όσο για την περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η υψηλότερη συγκέντρωση που θα βρείτε στην αγορά είναι 1-2%. Αν ξεκινάτε τώρα τη χρήση της, επιλέξτε τη χαμηλότερη συγκέντρωση και χρησιμοποιήστε την βράδυ μετά τον καθαρισμό της επιδερμίδας σας με ένα ενυδατικό προϊόν (είναι συνήθως τα κρεμώδη gel που έχουν χρώμα και όχι τα διάφανα).

 

Ρετινόλη και εγκυμοσύνη: Με δεδομένο ότι η ρετινόλη δρα όχι μόνο στο δέρμα, αλλά και στο DNA, η συχνότερη ερώτηση που γίνεται είναι αν μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η συνολική ποσότητα βιταμίνης Α που απορροφάται από το δέρμα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτή που φοράμε στο πρόσωπό μας, η οποία, έτσι κι αλλιώς, είναι μια πολύ μικρή επιφάνεια. Θεωρητικά, λοιπόν, είναι αδύνατον η βιταμίνη Α που εφαρμόζουμε να βλάψει το έμβρυο. Ωστόσο, σε μια τόσο ευαίσθητη και σημαντική περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας τον τελικό λόγο τον έχει ο γυναικολόγος!

 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ρετινόλη το καλοκαίρι;

retinol_dermalogica.jpg

 

Ο πιο μεγάλος μύθος σε σχέση με την ρετινόλη είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το καλοκαίρι. Ο λόγος που έχει γίνει αυτή η παρανόηση είναι γιατί η ρετινόλη παύει να λειτουργεί κάτω από τον ήλιο, αδρανοποιείται, αλλά και γιατί μπορεί να αυξήσει την φωτοευαισθησία μας. Για τον λόγο αυτό προτιμάμε να χρησιμοποιούμε τη ρετινόλη το βράδυ και την βιταμίνη C το πρωί (τέλειο combo!). Τέλος, η ρετινόλη δεν είναι απολεπιστικό συστατικό αλλά αντιοξειδωτικό και αυτό που μπορεί να προκαλέσει απολέπιση και άρα πανάδες σε συνάρτηση με τον ήλιο είναι η υπερβολική ποσότητα και όχι το συστατικό αυτό καθεαυτό.

 

Υαλουρονικό οξύ (ενυδατικό)

hyalouronic_theordinary.jpg

 

Τι είναι/τι κάνει: Έχουμε την τάση όταν ακούμε την λέξη «οξύ» σε σχέση με το skincare το μυαλό μας να πηγαίνει σε κάτι πολύ δραστικό και επιθετικό. Ωστόσο, το υαλουρονικό οξύ δεν είναι καθόλου… οξύ αλλά πρόκειται για ένα ενυδατικό συστατικό που υπάρχει στο σώμα μας ενώ το 50% είναι συγκεντρωμένο στην επιδερμίδα μας και στον συνδετικό ιστό δίνοντας plump αποτέλεσμα. Η εύλογη ερώτηση εδώ, λοιπόν, είναι: αφού το υαλουρονικό υπάρχει στην επιδερμίδα μας γιατί το χρειαζόμαστε και στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε; Γιατί όσο μεγαλώνουμε η παραγωγή υαλουρονικού οξέος μειώνεται και χρειαζόμαστε ενισχύσεις! Κάτι πολύ εντυπωσιακό είναι ότι παρά το μικρό του βάρος (περίπου 7-8 γρ. υπάρχουν στο δέρ­μα ενός ενηλίκου), έχει την ικανότητα να δεσμεύει μεγάλες ποσότητες υγρασίας (έως και 1.000 φορές το βάρος του). Σκεφτείτε, λοιπόν, την επιδερμίδα μας σαν ένα στεγνό σφουγγάρι. Το υαλουρονικό είναι το νερό που θα πέσει πάνω στο σφουγγάρι με αποτέλεσμα αυτό να διογκωθεί.

 hyalouronic_dermalogica.jpg

Πώς χρησιμοποιείται: Πρωί και βράδυ σε καθαρή επιδερμίδα και κλειδώνουμε πάντα με κρέμα. Το υαλουρονικό οξύ είναι ιδανικό για κάθε τύπο επιδερμίδας και συνδυάζεται τέλεια με κάθε άλλο δραστικό συστατικό χωρίς να προκαλέσει ερεθισμό. Προτιμήστε το υαλουρονικό οξύ σε μορφή serum για να εισχωρήσει καλύτερα στην επιδερμίδα και αν στη ρουτίνα σας χρησιμοποιείτε και κάποιο άλλο serum που έχει την ίδια υφή, βάλτε πρώτα εκείνο που η επιδερμίδα σας έχει περισσότερο ανάγκη. Ωστόσο, αν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα και πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ένα serum ρετινόλης ή βιταμίνης C, μπορείτε να βάλετε πρώτα το serum υαλουρονικού αν θέλετε να «ρίξετε» τη δράση των άλλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποσότητα
Αφαίρεση

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΡΟΪΟΝ
ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ
Εισάγεται το e-mail σας προκειμένου να σας ενημερώσουμε όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.
ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΑΣ.
Θα λάβετε ένα ενημερωτικό e-mail όταν το προϊόν γίνει και πάλι διαθέσιμο.
Έχετε δηλώσει ήδη ενδιαφέρον για ενημέρωση για το συγκεκριμένο προϊόν.
Θα λάβετε ένα ενημερωτικό e-mail όταν το προϊόν γίνει και πάλι διαθέσιμο.
Δημιουργήθηκε ένα λάθος κατά την καταχώρηση.
Παρακαλούμε προσπαθήστε αργότερα.
Προστέθηκε στο καλάθι!
Δωρεάν μεταφορικά!Μεταφορικά:
Σύνολο ( προϊόνπροϊόντα)
Επιλέξτε δείγματα ΔΩΡΕΑΝ πριν ολοκληρώστε την παραγγελία σας!